30 noiembrie 2012

Shackleton's Whisky

In Antarctica in anul 2007, cativa muncitori au descoperit trei lăzi de Scotch, "Highland malt whisky, rar si învechit, îmbuteliat de către Chas. Mackinlay & Co.", congelat in permafrost, aceste lazi au aparținut exploratorului Ernest Shackleton, care in anul 1907 isi dorea sa fie primul om care care ajunge la Polul Sud, insa echipamentul pentru acea expediție s-a dovedit a fi nepotrivit pentru explorator, care a ajuns la doar 160 km de Pol, dezamăgit probabil de acest lucru atunci când a părăsit Antarctica a lăsat in urma si aceste 3 lăzi de whisky ce făceau parte din echipament. Pornind de la aceasta descoperire ne-am gandit sa facem o mica incursine in istoria acestei bauturi, cum s-ar spune in termeni jurnalistici :)

Cuvantul "whisky" vine de la un cuvant de origine galica, care inseamna "apa vieții", iar dacă vizitați o distilerie puteti observa cum whisky-ul pur si simplu respira, pe pereții din jur sau pe copaci se poate observa un strat negru de mucegai format din cauza vaporilor de whisky care "au scăpat" din butoaie - pentru distilatori acest lucru se mai numește si "angels' share".

Procesul de fermentație prin care trece fiecare sticla de whisky nu mai este un mister pentru nimeni, se întâmplă si in frigider când lăsăm alimente acolo pentru mai mult timp. Distilația însa este un proces complet diferit, procesul transformării lichidului fermentat in vapori, apoi răcit încet in picături de alcool pur, pare aproape magic, iar timp de secole acest lucru a fost ținut secret, vasele gigant din cupru in forma de ceapa folosite pentru producerea whisky-ului numit malt, arata ca ceva ce un alchimist ar folosi.

Asa cum exista oameni pasionați de vin, la fel exista si oameni pasionați de whisky si care il apreciază in același fel - mirosind, degustând si folosind un vocabular specific cunoscut doar de pasionați si specialiști. Ușoară aroma de para, scorțișoară, alune pisate, marțipan; iz de frunze de tutun afumate. Zona geografica contează pentru whisky la fel de mult cum contează pentru vin, principalele regiuni producătoare din Scotia au caracteristici complet diferite fata de alte regiuni, unele chiar si apropiate. Principalul scop al producătorilor de whisky este realizarea unui produs cu gust constant de la an la an, înainte de a fi îmbuteliat whisky-ul sta la maturat in butoaie de lemn, din care isi extrage aroma si culoare, iar odată îmbuteliat acesta nu mai îmbătrânește. Iar la fel ca si vinul, cu cat este mai vechi cu atat este mai bun, de aceea colecționari de whisky sunt dispuși sa plătească sume mari pentru sticle de whisky rare - ca cel găsit in Antarctica ce a aparținut lui Ernest Shackleton. Iar pentru 160 de dolari, americani pot colecționa, nu tocmai o raritate, dar o replica a whisky-ului lui Shackleton, făcută sa semene atât la gust, dar având si aspectul vintage al sticlei găsite la Polul Sud. Cat de apropiata de original este aceasta replica va întrebați poate? Cei care l-au degustat au declarat ca după câteva shot-uri gustul este foarte apropriat de original.

Tipurile de whisky si zonele lor geografice din care fac parte si o scurta lista cu cateva dintre cele mai cunoascute marci:

  • Irish Whisky - Bushmills, Jameson, Tullamore Dew 
  • Single Malt Scotch Whisky - Bowmore Legend, Deanston 12 year, Glenfiddich 12 year, Speyburn 10 year
  • Blended Scotch Whisky -Ballantines Finest, Cutty Sark, Dewars White, Grant's 8 year, J&B, Chivas 12 year, Johnnie Walker 
  • Bourbon American Whisky - Ancient Age, Benchmark, Buffalo Trace, Eagle Rare, Early Times, Jim Beam,Ten High, Wild Turkey 101, Maker's Mark
  • Tennessee Whisky - Gentleman Jack, George Dickel No. 12, Jack Daniels Old No. 7 Black Label
  • Canadian Whisky - Canadian Mist, Black Velvet, Forty Creek Barrel Select, Mountain Rock, Pendelton, Windsor Canadian
  • Rye Whisky (American sau Canadian whisky de secara) - Old Overholt, Jim Beam Rye, Pikesville Rye, Rittenhouse Rye, Sazerac 6 year, Wild Turkey Rye





Menthe Creative Bar poate oferii o nota de rafinament evenimentului tau prin aromele aurii ale unui cocktail din whisky cu iz de frunze de tutun si scorțișoară.




  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu