5 decembrie 2011

"I think this would be a good time for a beer"

Aceasta afirmație a fost făcută de președintele SUA, Franklin Roosevelt pe data de 5 decembrie 1933, după semnarea legii ce permitea comercializarea si vânzarea unui anumit tip de bere si de vin, marcând astfel sfârșitul Prohibiției in SUA ce dura de aproape 13 ani.

Cuvântul care descrie cel mai bine aceasta perioada este : controversata! Deși a avut foarte multi susținători, multi din rândul femeilor, dar si din partea unor grupuri extremiste din acele timpuri, Prohibiția a fost abolita in cele din urma, nu înainte de a aduce câștiguri foarte mari si notorietate celor care comercializau alcoolul ilegal ! Din anumite puncte de vedere, aceasta perioada se identifica cu Al Capone, gangsteri si Speakeasies (este denumirea folosita pentru barurile secrete unde se consuma alcool ilegal in perioada Prohibiție si unde oamenii socializau si ascultau muzica jazz).

Înainte de era Prohibiției in New York existau aproximativ 15.000 de baruri, in timpul Prohibiției numărul lor se dublase, dar deveniseră secrete. Ce băuturi se găseau in meniurile  barurilor secrete? Rom de contrabanda din Caraibe, whisky din Canada, dar si alcool homemade, transformat in cocktail-uri pentru a-i masca gustul foarte puternic. Existau trei categorii de cocktail-uri : pe baza de sucuri acidulate, numite fizz; pe baza de ou, numite flips; si pe baza de rom, numite punches.

Sfârșitul Prohibiție are legătură cu marea criza economica din anii '30 cunoscuta sub numele de Marea Depresiune, legalizând din nou producerea si comercializarea alcoolului, se creau noi locuri de munca, iar economia cunoștea o relansare. Ceea ce înseamnă ca Prohibiția e eșuat exact acolo unde trebuia sa funcționeze si a demonstra o data in plus inventivitatea oamenilor când vine vorba de lucruri interzise

Câteva din cocktail-urile care au cunoscut un succes desăvârșit in acea era :

Pink Lady – Even Men Can Enjoy It


The Bronx


Whiskey Old-Fashioned

French 75


Menthe Creative Bar considera ca orice cocktail grozav conține doua ingrediente esențiale : moderație si responsabilitate, nicidecum prohibiție !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu